Svi koji su probali ovu pitu bili su oduševljeni. Veoma brza priprema, odlična je i topla i hladna. Možete je napraviti, ispeći, ohladiti pa zamrznuti i samo podgrejati kad zatreba...
Potrebno je:
500 gr tankih kora za pitu
Za fil:
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml mleka
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
350 gr feta sir ili neki drugi po ukusu
Oko 100 ml ulja za posipanje kora
Susam po želji
U dublju posudu staviti jaja i malo soli pa mikserom umutiti. Dodati mleko, jogurt, ulje, prašak za pecivo i izmrvljen sir. Sve dobro izmešati.
Pripremiti tepsiju oko 30 cm prečnika pa staviti papir za pečenje.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Uzeti jednu koru, poprskati malo ulja, preklapati kao harmoniku pa sa jednog kraja umotati u krug i staviti u tepsiju. Tako ponoviti postupak dok ne ispunite celu tepsiju. Nemojte previše pritiskati i gurati krugove, potrebno je da imaju malo prostora da bi pita bila vazdušasta. Ako vam i ostane neka kora, nemojte ih stavljati. Preko umotanih kora kutlačom sipati pripremljn fil u svaki krug i sa strane. Na kraju poprskati malo ulja i posipati susamom.
Pripremljenu pitu staviti u zagrejanu rernu i peći oko 30 - 35 minuta.
Ostaviti pitu da se prohladi par minuta pa izvaditi iz tepsije. Izgledaće kao torta. Razlomiti i poslužiti... Prijatno!
Comments