top of page

DOMAĆI DŽEM OD POMORANDŽE

Potrebno je:

2,5 kg pomorandži ( očišćenih oko 1,6 kg )

1 kg šećera

2 limuna


Na početku je važno da dobro operete i izribate pomorandže. U posudu sipati 2 - 3 l vode, dodati 2 kašike sode bikarbone, dodati pomorandje i ostaviti 2 - 3 sata.

Istuširati pomorandže, očistiti od kora, skloniti žilice i koščice. Sitno naseckati i staviti u šerpu za kuvanje. Izabrati malo korice pomorandže i limuna ( oko 150 gr ), očistiti od bele opne koja ima gorčinu i sitno naseckati pa i korice dodati u šerpu. Sipati šećer i na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvati 30 minuta.

Posle pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili izmiksirati u secku ili samleti u vodenici za meso. Izaberite kako vama odgovara. Vratiti u šerpu i nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, mešajući da ne zagori. ( ukupno se kuva oko sat i po vremena ).

Tegle staviti u rernu na 100 stepeni da se malo zagreju i kad je džem gotov, sipati vruć džem u vruće tegle. Pune tegle staviti u rernu na 100 stepeni oko 1 sat da se uhvati malo korica pa isključiti rernu i ostaviti tako da se ohladi. Ako pravite popodne ili uveče, možete džem ostaviti do ujutru. Staviti poklopce, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.

Pomorandže su dostupne uvek tako da prilagodite količinu kako vama odgovara. Jednostavno se priprema, ukus fenomenalan... Prijatno!


1,132 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page