top of page

PEGLANA PAPRIKA ZA ZIMU

Porebno je:

2,5 kg paprike

500 gr šargarepe

1 veza peršuna 

1 veza celera

2 glavice belog luka

1 kesica bibera u zrnu

100 gr soli

100 gr šećera

200 ml alkoholnog sirćeta

1 kesica vinobrana

200 ml vode

Po ukusu lovorov list


Od ove količine sastojaka dobijete šest teglica od 700 gr.


ree

Papriku dobro oprati pa očistiti od peteljki i semena. Ako su paprike velike, preseći svaku papriku na pola za male tegle ili ostaviti cele ako stavljate u veće tegle.


ree

Oprati i očistiti šargarepu pa naseckati na kružiće. 

Očistiti i naseckati beli luk. Naseckati i listiće peršuna i celera.

U posudu sipati so, šećer, beli luk, peršun, celer, vinobran, sirće i vodu. Sve dobro izmešati.

Pripremiti dublju posudu ili kofu. U svaku celu papriku sipati po malo pripremljene mešavne ili ako ste sekli papriku malo uvaljate komad paprike pa  redjati u posudu. Poredjati papriku pa posipati seckanu šargarepu, opet poredjati papriku pa opet šargarepu i tako dok imate materijala. Ostatak pripremljene mešavine posipati preko paprika pa pritisnuti nekom težom tepsijom ili posudom i ostaviti na 24 h.


ree

Pripremiti dobro oprane tegle, redjati papriku i šargarepu pa na kraju napuniti sa ostatkom tečnosti. U svaku teglu staviti po jedan lovorov list pa zatvoriti tegle poklopcima i  ostaviti na hladnom i tamnom mestu. Prijatno!



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page