top of page

PAVLOVA TORTA

Ako volite puslice ili puslicu tortu onda će te voleti i ovu PAVLOVU TORTU.

Savršena u svakom smislu. Filovati, puniti i ukrasiti po vašoj želji... Ovako izgleda moja kombinacija...


Potrebno je:

5  belanaca

250 gr šećera u prahu

1 kašika limunovog soka ili sirćeta

1 kašika gustina


Za filovanje ili punjenje:

250 ml slatke pavlake

Voće po želji


Ako želite iskoristiti žumanca, onda možete napraviti i kremu za punjenje torte...


Potrebno je:

5 žumanaca

500 ml mleka

Korica limuna

120 gr šećera

2 vanilin šećera

50 gr gustina

100 gr maslaca ili margarina


Potrebno je da vam belanci budu na sobnoj temperaturi bar 30 minuta.

U posudu za mućenje staviti belanca i na početku mutiti na manjoj brzini. Kad postanu malo penasti, dodavati šećer u prahu kašiku po kašiku. Kad se ubaci cela količina šećera u prahu, može se povećati brzina miksera. Mutiti sve dok masa ne postane čvrsta pena. Dodati kašiku limunovog soka i kašiku gustina pa opet umutiti.





Pripremiti pleh i staviti papir za pečenje. Ispod papira možete na krajeve staviti po malo umućene smese da se papir ne bi pomerao.





Za početak staviti na sredinu 2 - 3 kašike umućenih belanaca pa oblikovati u manji krug. Ponovo dodati par kašika belanaca pa poravnati i oblikovati krug. Paziti da ne ostane rupa ili prazan prostor u belancima. Visinu kore oblikujte po vašem izboru i možete napraviti šare sa strane nožem ili kašikom.

Uključiti rernu na 100 stepeni, staviti koru i sušiti 2 sata bez otvaranja rerne. Posle dva sata isključiti rernu i ostaviti koru unutra dok se skroz ne ohladi bez otvaranja rerne. Najbolje preko noći.

Narednog dana, izvaditi pleh, skloniti papir za pečenje i koru staviti na tacnu.


Ja sam želela da iskoristim žumanca pa sam napravila kremu.

U posudu staviti 5 žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin pa žicom za mućenje dobro izmešati da nema grudvica.

Posebno u šerpu sipati mleko pa staviti da se kuva. Tanko ljuštiti koru 1/2 limuna pa ubaciti u mleko. Kad mleko zakuva, izvaditi koru limuna. I ako je kora limuna bila kratko u mleku, dovoljno je da krema dobije dodatnu aromu.





Polovinu vrelog mleka sipati u žumanca i brzo izmešati. Razmućenu smesu sa žumancima sipati u šerpu sa ostatkom mleka pa vratiti na šporet. Kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusti. Na kraju ubaciti maslac ili margarin pa dodatno mešati dok se ne istopi. Prebaciti kremu u drugu posudu, mešati da se malo prohladi pa ostaviti da se skroz ohladi.



Umutiti slatku pavlaku i pripremiti voće po želji.

A sada... Glavni deo...

Pečenu koru od belanaca, ako već niste, staviti na tacnu. Srednji deo malo izbockati vrhom noža i napraviti otvor.



Ako ne želite koristiti kremu od žumanaca, onda staviti umućenu slatku pavlaku i lagano kašikom ubaciti u napravljeni otvor. Premazati i na vrhu pa poredjati voće po izboru.

Ali ako želite kao i ja da iskoristite kremu od žumanaca, onda prvo u otvor ubaciti žutu kremu i rasporediti svuda. Preko staviti umućenu slatku pavlaku pa rasporediti voće po izboru i ukrasiti po želji.

Ja sam možda malo preterala sa voćem ( banane, jagode, kivi, borovnice ) ali vi ne morate...

I to je to... PAVLOVA TORTA je gotova. Može se iseći i probati odmah. Prijatno!





Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page