Jednostavna i brza priprema, količinu prilagodite svojim potrebama...
Potrebno je:
5 kg paprike
2 l vode
4 ravnih kašika soli
400 ml sirćeta
1 veća glavica belog luka
1 veza peršuna
Biber u zrnu po ukusu
Pripremljenu papriku dobro oprati i očistiti od semena ili je ispeći cele pa očistiti kasnije.
Možete je peći napolju na roštilju ili nekom šporetu ili ako želite, možete je ispeći i u rerni.
Poredjati papriku i ispeći na jakoj temperaturi samo da se po malo ispecka sa svih strana. Ostaviti da se ohladi.
U dublju posudu sipati vodu, sirće i so pa promešati. Naseckati beo luk i peršun.
U pripremljene tegle redjati papriku ( ako su paprike malo veće možete preseći na pola ) pa malo staviti beo luk, peršun i biber i tako naizmenično dok ne ispunite tegle ( male ili veće tegle po izboru ). Kada su tegle napunjene, možete staviti plastične pritiskače ili dobro pritisnuti papriku da se ne pomera. U svaku teglu sipati po malo pripremljenu tečnost i sačekati da se ravnomerno rasporedi do dna tegle. Potrebno je da tečnost na površini prekrije papriku. Dobro zatvoriti tegle pa staviti u zagrejanoj rerni na 100 stepeni na pasterizaciju oko 30 minuta. Isključiti rernu pa ostaviti tegle u rerni dok se ne ohlade. Tegle prebaciti na hladnom i tamnom mestu na čuvanje do upotrebe. Prijatno!
Comments