Suve paprike očistiti od drški i semenki i preliti ih vrelom vodom kako bi omekšale.
Na malo masnoće i tihoj vatri dinstati sitno naseckani crni luk i rendanu šargarepu uz povremeno mešanje i paziti da ne izgori. Dinstati dok ne omekša. Dodati meso i dobro izmešati da nema grudvica mesa. Dodati so, biber, mešavinu začina, mlevenu papriku, peršun, bosiljak...Izmešati i skloniti sa ringle. Pirinač dobro oprati toplom vodom ( Naše bake su uvek govorile, pirinač oprati bar u sedam voda ). Dodati opran pirinač u uprženo meso i luk i sve dobro izmešati.
Ocediti suve paprike od vode i puniti spremljenim filom. Redjati paprike u tepsiju ili pekač uvek samo u jedan red.
Napunjene paprike preliti vodom i staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi oko 45 minuta.
Nakon kuvanja paprike preliti sa još malo zagrejane masnoće i malo mlevene paprike ( ako paprike imaju dovoljno masnoće, ne morate dodavati zapršku ) i zapeći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Voditi računa da paprike ne izgore.
Posle 30 minuta isključiti rernu i ostaviti paprike još 10-ak minuta da upiju tečnost.
Paprike se mogu služiti samostalno ili uz kiselo mleko, pavlaku, sir... Prijatno!
Comments