top of page

SUVE PAPRIKE PUNJENE MESOM

Potrebno je:

20 - 25 suvih paprika srednje veličine

500 gr mešanog mlevenog mesa

4 - 5 glavica crnog luka

100 gr pirinča

150 - 200 ml ulja ili 1 - 2 pune kašike masti 1 šargarepa

1 kašičica soli

1 kašičica mlevene začinske paprike 1 kašika mešavine začina ( vegete )

1/2 kašičice mlevenog bibera

Malo peršuna i bosiljka

Oko 0,5 l vode


Suve paprike očistiti od drški i semenki i preliti ih vrelom vodom kako bi omekšale.

Na malo masnoće i tihoj vatri dinstati sitno naseckani crni luk i rendanu šargarepu uz povremeno mešanje i paziti da ne izgori. Dinstati dok ne omekša. Dodati meso i dobro izmešati da nema grudvica mesa. Dodati so, biber, mešavinu začina, mlevenu papriku, peršun, bosiljak...Izmešati i skloniti sa ringle. Pirinač dobro oprati toplom vodom ( Naše bake su uvek govorile, pirinač oprati bar u sedam voda ). Dodati opran pirinač u uprženo meso i luk i sve dobro izmešati.

Ocediti suve paprike od vode i puniti spremljenim filom. Redjati paprike u tepsiju ili pekač uvek samo u jedan red.

Napunjene paprike preliti vodom i staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi oko 45 minuta.

Nakon kuvanja paprike preliti sa još malo zagrejane masnoće i malo mlevene paprike ( ako paprike imaju dovoljno masnoće, ne morate dodavati zapršku ) i zapeći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Voditi računa da paprike ne izgore.

Posle 30 minuta isključiti rernu i ostaviti paprike još 10-ak minuta da upiju tečnost.

Paprike se mogu služiti samostalno ili uz kiselo mleko, pavlaku, sir... Prijatno!

807 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating