Domaći hleb, predivnog ukusa i još lepšeg izgleda. Baš podseća na štrudlu...
Potrebno je:
Za svetli deo:
300 gr belog pšeničnog brašna
5 gr suvog kvasca
1 ravna kašičica soli
200 - 220 ml tople vode
Za tamni deo:
300 gr integralnog pšeničnog brašna
5 gr suvog kvasca
1 ravna kašičica soli
200 - 220 ml tople vode
Malo ulja za premazivanje
Pripremiti dve posude i u jednu staviti belo a u drugu integralno brašno.
Postupak rada je za obadve posude isti.
U sredini belog brašna napraviti malo udubljenje pa staviti 5 gr kvasca i malo tople vode. Ostaviti par minuta da se kvasac istopi. Okolo po brašnu dodati kašičicu soli i uz postepeno dodavanje 200 - 220 ml vode umesiti testo taman toliko da se odvaja od posude.
Isti postupak ponoviti i sa integralnim brašnom i umesiti testo.
Obe posude prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na 15 - ak minuta.
Ponovo premesiti testa, prekriti krpom i ostaviti oko 45 - 50 minuta da testo naraste.
Na radnu površinu posipati malo brašna pa izručiti i oblikovati testo.
Svaki deo testa podeliti na 2 dela.
Prvo rastanjiti oklagijom 1 deo belog testa oko 20 x 25 cm.
Zatim rastanjiti 1 deo tamnog testa pa staviti preko belog razvučenog testa. Blago pritisnuti da se zalepi pa umotati u rolat.
Ponoviti postupak i sa drugim belim i integralnim testom.
Oba rolata prebaciti u podmazanu tepsiju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste oko 45 - 50 minuta.
Uključiti rernu na 220 stepeni, premazati hleb malo uljem i peći oko 25 - 30 minuta, zavisno od rerne.
Kada je hleb pečen, izvaditi iz rerne, ponovo malo premazati uljem, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi bar 20 minuta pre sečenja. Prijatno!
Ako želite, od ovog ukusnog i savršenog hleba možete napraviti i interesantan dvopek...
Iseći hleb na tanke kriške, poredjati u tepsiju ili pleh i sušiti na 180 stepeni oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti u tepsiji da se ohladi pa čuvati u zatvorenoj posudi. Savršeno hrskavi...
Comments