top of page

HLEB OD INTEGRALNOG I BELOG PŠENIČNOG BRAŠNA

Domaći hleb, predivnog ukusa i još lepšeg izgleda. Baš podseća na štrudlu...


Potrebno je:


Za svetli deo:

300 gr belog pšeničnog brašna

5 gr suvog kvasca

1 ravna kašičica soli

200 - 220 ml tople vode


Za tamni deo:

300 gr integralnog pšeničnog brašna

5 gr suvog kvasca

1 ravna kašičica soli

200 - 220 ml tople vode


Malo ulja za premazivanje


ree

Pripremiti dve posude i u jednu staviti belo a u drugu integralno brašno.

Postupak rada je za obadve posude isti.


ree

U sredini belog brašna napraviti malo udubljenje pa staviti 5 gr kvasca i malo tople vode. Ostaviti par minuta da se kvasac istopi. Okolo po brašnu dodati kašičicu soli i uz postepeno dodavanje 200 - 220 ml vode umesiti testo taman toliko da se odvaja od posude.

Isti postupak ponoviti i sa integralnim brašnom i umesiti testo.

Obe posude prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na 15 - ak minuta.

Ponovo premesiti testa, prekriti krpom i ostaviti oko 45 - 50 minuta da testo naraste.

Na radnu površinu posipati malo brašna pa izručiti i oblikovati testo.


ree

Svaki deo testa podeliti na 2 dela.

Prvo rastanjiti oklagijom 1 deo belog testa oko 20 x 25 cm.


ree

ree

Zatim rastanjiti 1 deo tamnog testa pa staviti preko belog razvučenog testa. Blago pritisnuti da se zalepi pa umotati u rolat.

Ponoviti postupak i sa drugim belim i integralnim testom.

Oba rolata prebaciti u podmazanu tepsiju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste oko 45 - 50 minuta.


ree

ree

Uključiti rernu na 220 stepeni, premazati hleb malo uljem i peći oko 25 - 30 minuta, zavisno od rerne.

Kada je hleb pečen, izvaditi iz rerne, ponovo malo premazati uljem, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi bar 20 minuta pre sečenja. Prijatno!


ree


Ako želite, od ovog ukusnog i savršenog hleba možete napraviti i interesantan dvopek...



ree

Iseći hleb na tanke kriške, poredjati u tepsiju ili pleh i sušiti na 180 stepeni oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti u tepsiji da se ohladi pa čuvati u zatvorenoj posudi. Savršeno hrskavi...



Hvala dragoj Aleksandri na divnom receptu...



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page