top of page

KROASANI SA EUROKREMOM

Updated: Feb 2, 2022

Potrebno je:

1 kg brašna TIP 400

1 kockica kvasca

2 jaja

5 kašika šećera

5 kašika ulja

2 šolje ( od 2 dl ) mlakog mleka

1 šolja ( od 2 dl ) mlake vode

250 gr margarina ( 50 gr za premazivanje )

250 gr eurokrema

U posudu sipati malo mlakog mleka, staviti kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna, izmešati i ostaviti 5 - 7 minuta. Polovinu brašna staviti u posudu za mešenje. Dodati jaja, ulje, šećer i nadošao kvasac. Sipati mleko i vodu u uz dodavanje preostalog brašna umesiti meko testo. Ostaviti da naraste oko 1 sat.

Izručiti testo na radnu površinu i malo premesiti. Podeliti testo na dva dela. Od jednog dela napraviti 5 loptica. Oklagijom rastanjiti jednu lopticu, narendati malo hladnog margarina, pa preko staviti drugu lopticu koju ste razvili isto kao prvu i tako svih 5 loptica jednu preko druge. Na poslednju ne stavljati margarin. Pritisnuti malo krajeve pa razviti oklagijom. Podeliti testo na plovine, pa na četvrtine. Svaku četvrtinu na još 4 trougla da bi ste dobili 16 kiflica. Na svaki trougao staviti kašičicu eurokrema i urolati u kiflicu. Redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa.

Napravljene kiflice ostaviti oko 40 minuta da narastu. Rastopiti malo margarina, premazati kiflice i peći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne porumene. Prijatno!


214 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page