Potrebno je: Testo:
1 kg mekog brašna
3 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
50 g svežeg kvasca
2 dl ulja 1 kašika soli
Fil: 200 g margarina za mazanje 2 žumanca malo soli
Premaz: belanca susam ili kim

U malo toplog mleka staviti šećer i dodati kvasac. Sacekati 5 - 10 minuta da lepo nadođe. U posudu za mešanje dodati brašno, kvasac i ostale sastojke i umesiti glatko i meko testo koje se ne lepi za ruke. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da naraste i udvostruči količinu.
Umutiti omekšali margarin sa žumancima i dodati malo soli. Kad testo naraste, izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Podeliti na dva dela. Svaki deo testa razvući u koru debljine 3 mm, zatim preko cele površine premazati fil i posuti sir. Testo uviti u rolat. Seći komade u cik-cak kao trouglove i redjati u pleh na kom ste stavili papir za pečenje. Ostaviti na toplom 15 minuta da malo narastu. Premazati belancima, posuti susamom ili kimom i staviti u zagrejanoj rerni na 220 stepeni da se peku dok lepo ne porumene. Malo prohladiti i služiti. Prijatno!
Comments