Vazdušaste, mekane i bez margarina...slane ili slatke...
Potrebno je:
1 kg brašna
400 ml toplog mleka
200 ml tople vode
100 ml jogurta
200 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 kockica svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
Za premaz:
1 umućeno jaje
U manju posudu izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera, kašiku brašna i malo toplog mleka. Promešati i ostaviti par minuta da kvasac proradi.
U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, prašak za pecivo, kašičicu soli pa promešati suve sastojke. Na sredinu napraviti rupicu pa prvo isipati pripremljen kvasac pa dodati i ostale sastojke. Drvenom kašikom izmešati pa uz dodatak preostalog brašna umesiti meko testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 - 40 minuta da testo naraste.
Izručiti naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom. Podeliti testo na 4 ili 6 delova zavisno od toga koliko želite da kiflice budu velike. Ja sam ovog puta delila na 4 delova. Svaki deo razvući oklagijom pa podeliti na 8 trouglova ( 1/2, 1/4, 1/8 ). Ostaviti prazne ili puniti omiljenim nadevom. Umotati u kiflicu i redjati u podmazan pleh ili na papiru za pečenje. Premazati svaku kiflicu umućenim jajetom. Ako su prazne ili sa slanim nadevom, možete posuti i susamom. Ostaviti malo da narastu dok se rerna zagreva na 220 stepeni. Peći oko 25 - 30 minuta dok ne porumene po vašem ukusu.
Comments