top of page

MEKANE KIFLICE

Vazdušaste, mekane i bez margarina...slane ili slatke...


Potrebno je:

1 kg brašna

400 ml toplog mleka

200 ml tople vode

100 ml jogurta

200 ml ulja

1 prašak za pecivo

1 kockica svežeg kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli


Za premaz:

1 umućeno jaje


U manju posudu izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera, kašiku brašna i malo toplog mleka. Promešati i ostaviti par minuta da kvasac proradi.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, prašak za pecivo, kašičicu soli pa promešati suve sastojke. Na sredinu napraviti rupicu pa prvo isipati pripremljen kvasac pa dodati i ostale sastojke. Drvenom kašikom izmešati pa uz dodatak preostalog brašna umesiti meko testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 - 40 minuta da testo naraste.

Izručiti naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom. Podeliti testo na 4 ili 6 delova zavisno od toga koliko želite da kiflice budu velike. Ja sam ovog puta delila na 4 delova. Svaki deo razvući oklagijom pa podeliti na 8 trouglova ( 1/2, 1/4, 1/8 ). Ostaviti prazne ili puniti omiljenim nadevom. Umotati u kiflicu i redjati u podmazan pleh ili na papiru za pečenje. Premazati svaku kiflicu umućenim jajetom. Ako su prazne ili sa slanim nadevom, možete posuti i susamom. Ostaviti malo da narastu dok se rerna zagreva na 220 stepeni. Peći oko 25 - 30 minuta dok ne porumene po vašem ukusu.

I tople i hladne...preukusne. Prijatno!





Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating